Att löpa med hunden

Att vara fitness-intresserad och ha husdjur kan vara knepigt då man ofta måste söka hundrastare vilket kan sabba flytet ibland. Lätt ska det vara att träna. Många som har husdjur, speciellt hundar, föredrar att jogga med hunden. Det föreslår vi också! Att jogga med hunden är inte bara motion för dig, utan du slipper även rasta hunden. Ta en tidig löparrunda med hunden som joggingpartner så slipper du rasta hunden varje morgon. Ta sedan en kvällspromenad, eller en kvällsjoggingtur med hunden så slipper du rasta denne under kvällstid också. Man kan vara effektiv vad gäller träning!

Hur joggar man med hunden?

Det är enkelt! Spring och uppmana hunden att följa efter dig! Belöna hunden då och då! Sätt mål och belöna hunden när ni möter dessa mål. Du kan använda eller undvika kopplet – många föredrar kopplet för bättre kontroll. Du kan knyta fast kopplet till din kropp så slipper du hålla i det medan du springer. Denna typ av koppel finns till och med att köpa så det fungerar på ett riktig bra och säkert sätt! Du kommer se att hunden kommer springa med dig med glädje. Vad bättre kan det vara än att alltid ha en joggingpartner villig att löpa med en?

Att vara bekväm med kopplet är viktigast. Om hunden är fri och du ändå har kontroll så slipper man eventuella problem när man löper med hunden. Gör det rätt med kopplet och gör det enkelt för er båda!

Hur börjar man träna hunden?

Egentligen borde man börja träna hunden dag 1 då man köper den. När du är hemma så kan du lära hunden att äta på sin plats, sitta och bete sig på rätt sätt. Om du lär hunden tidigt så blir det mycket enklare att lära den i senare skeden också.

En annan sak man kan träna hunden är att köpa en hundgrind till bilen – sätt hunden i baksätet inuti hundgrinden där den inte kan störa ditt körande och lär hunden att bete sig i bilen under körning. Lär du hunden bete sig rätt så kommer hunden att lära sig framtida läxor med enkelhet.

Om man har en katt?

Ja, då blir joggingrundorna lite tråkigare. Katter “rastar” sig själva. Du kan låta de vistas själva utan uppvaktning och mot kvällstid så kommer de hem igen. Katter är inte rätt husdjur att rasta och jogga med direkt utan detta brukar fungera bäst med hundar. Hundar är trots allt människans bästa vän.

Många är vi som löper med våra hundar – om du börjar idag så kommer du inte vara ensam om det. Om du löper stadens populärast löparrundor så kommer du märka många hussar och mattar springa med sina hundar och få den motion de båda behöver på friskaste och sundaste sätt.

När du springer med hunden kan det även vara så att den blir hungrig efteråt. Du träffar 2 flugor med en smäll. Efter löparrundan kan du ställa fram mat åt hunden så denne äter och känner sig mätt och belåten medan du själv kanske hoppar in i duschen och duschar av all svett.

Med rätt rutin så kommer du snart att märka att rutinen inte bara är kul för både dig och hunden, utan att motionen och hälsan även förbättras. Det kommer bli kul för dig att springa och innan du ens hunnit märka av det så mår du mycket bättre! Prova ta en joggingtur med hunden om du har en så kommer du att själv se!